Monday, June 24, 2013

Η υστερία προς την οιονεί απλή αναλογική



Με την απόσυρση της Δημάρ από την κυβέρνηση αποκαλύφθηκε ή πραγματική ,ολοκληρωτική δυσανεξία προς  σύστημα συγκυβέρνησης. Η δυσφορία δεν αφορά την τεχνική πλευρά ενός εκλογικού νόμου, αλλά την παραλυτική αδυναμία να κατανοηθεί ένα ανοικτό κομματικό παίγνιο «τύπου» απλής αναλογικής . Κι' όμως εδώ και καιρό διάγουμε μια περίοδο οιονεί απλής αναλογικής (πηγή). Η αδυναμία εκφράζεται με την απαξία η οποία περιβάλει ένα τυπικό  κόμμα "ρυθμιστή" με αμφιπλευρες συνάφειες και κυβερνητικές εμπλοκές δυσανάλογες με την εκλογική του δύναμη.


Είναι ενδιαφέρον ότι η παραλυτική αποστροφή προς το πνεύμα της απλής αναλογικής εκφράζεται με την ανάδειξη του
  κλασσικού  επίδικου της καθαρότητας. Η απαξίωση παίρνει χαρακτηριστικά υστερίας. Η εκτίμηση μου είναι πως η δυσφορία προς μια αμφίπλευρη Δημαρ, παίρνει τόσο απαξιωτική μορφή, εκ δεξιών και εξ' ευωνύμων γιατί εκφράζει την βαθύτερη αμφιθυμία και στρατηγική παλινδρόμηση εντός των δύο πόλων του ενεστώτος δικομματισμού. Ακριβώς επειδή τόσο η Σαμαρική λαϊκιστική δεξιά όσο και πολυσχιδής Συριζαική αριστερά έχουν , υπόρρητα κεφαλαιώδη στρατηγικά διλήμματα , προβάλουν την αμφιθυμία τους ως απαξίωση του ουσιαστικά και ρητά αμφίπλευρου Κουβέλη.


Η Σαμαράκη δεξιά δεν μπορεί να ομολογήσει στον εαυτό της ,το φλερτ της με μια δημοκρατική εκτροπή η οποία θα της επέτρεπε να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό στο πι και φι. Από την άλλη η Συριζαική αριστερά αποσιωπά ως ταμπού ότι το απόλυτα κρίσιμο διάστημα είναι αυτό μεταξύ προκήρυξης και διεξαγωγής εκλογών. Με δεδομένη τη χρηματιστηριακή φύση της οικονομίας είναι τεχνικά δυνατό, και προφανώς επιθυμητό από κάποιους,
  να βρεθεί νικητής σε μια οικονομία η οποία θα έχει ήδη διαλυθεί ανεπίστρεπτα  με το πρόσχημα της προσδοκίας της Συριζαικής νίκης. Τα κρυμμένα μυστικά της στρατηγικής αμφιθυμίας, εκφράζονται αντιστοίχως, ως αυταρχικό ατύχημα της Ερτ και ως υστερική επανάληψη του επικίνδυνου αντιπολιτικού προτάγματος της μη ανάθεσης.
Είναι προφανές ότι στους Δημαρικούς υπολογισμούς επιμετρήθηκαν δεδομένα "χαμηλής πολιτικής": κόστος, προσωπικές αδυναμίες κλπ. Ταυτόχρονα έχει τη μεγάλη πιθανότητα να οδηγήσει το κόμμα ευθέως στην αριθμολογία του Προπο (1, 2, Χ). Ωστόσο το ζητούμενο είναι ότι κίνηση αυτή στρατηγικά επιστρέφει  το στρατηγικό  δίλημμα στους πόλους: ποιος πολιτικός πολιτισμός απαγορεύει είτε επανείσοδο της Δημαρ σε μια δεξιόστροφη κυβέρνηση ή συμμετοχή σε μια Συριζαική κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας"; Ο μοναδικός αποτρεπτικός παράγων είναι η εδραία δυσανεξία προς ένα ανοικτό παίγνιο συγκυβερνήσεων .


Αν η  Δημαρ επιστρέψει το επιχείρημα της προσχηματικής καθαρότητας, στους ουσιαστικά ταλαντευόμενους, τους δομικά υβριδικούς Σαμαροδεξιά και Σύριζα , δηλαδή αν υποστηρίξει την επιλογή της ως συμβατή και νόμιμη προς ένα ανοικτό παίγνιο πολιτικής, τότε διασώζεται πολιτικά και συμβάλει θεσμικά. Μια συνεπής  κριτική προς την οργανική ιστορική  σχέση δεξιάς αυταρχισμού μια  κριτική προς τις άρρητες, συντεταγμένες ταμπού ενός  fast truck αντιμνημονίου ίσως μετατρέψουν την παγωμάρα σε κίνηση. Σε κάθε άλλη περίπτωση το μέλλον είναι πολύ αβέβαιο σχεδόν θρίλλερ.

 
Παρέκβαση
Το πρόταγμα της «μη ανάθεσης» συγχέει σκοπίμως  απόλυτα διαφορετικά επίπεδα πολιτικής: την κοινωνία πολιτών η οποία δημιουργείται σε βάθος δεκαετιών και υπόκειται σε θεμελιακούς ιστορικούς παράγοντες  και την ουσία της «εδώ και τώρα» διακυβέρνησης η οποία είναι η ανάθεση στην πιο καθαρή μορφή της. Η «μη ανάθεση» μετασχηματίζει   με δόλιο τρόπο την ιστορική πολυσύνθετη ευθύνη για την κοινωνία πολιτών σε ευθύνη συν-διακυβέρνησης και λειτουργεί ως οιονεί δικαιολογία προκαταβολικής αποτυχίας

6 comments:

Δημήτρης said...

Ακόμη και αν η ΔΗΜΑΡ επικεντρωθεί στην δυσανεξία συγκυβερνήσεων από ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει μεγάλη δυσκολία να το επικοινωνήσει. Επίσης μόνο ένα μικρό μέρος είναι σε θέση να αντιληφθεί την κρισιμότητα του ζητήματος.

Left Liberal Synthesis said...

Δημητρη
Οντως η Δημαρ θα φλερτάρει με την εκλογική επιβίωση.Όμως ο διπολισμός κυβέρνησης -Συριζα ευνοεί ένα νέο κέντρο.
Βέβαια ο Συριζα θα ήθελε πολύ μια Δημαρ για συνεργασία,ως κυβερνητικό εταίρο για κατευνασμό των αγορών κλπ κλπ.
Με κατάλληλο σλαλομ η Δημαρ μπορεί να ανακάμψει.

Leftrip said...

Νομίζω, και συμφωνώ, ότι υφίσταται αφήγηση για την ΔΗΜΑΡ. Δεν αμφιβάλλω ότι αν γινόντουσαν σήμερα εκλογές θα είχε μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης. Όσο όμως θα απομακρυνόμαστε από αυτές, νομίζω ότι καθημερινά θα ανακάμπτει. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να κάνει προγραμματική αντιπολίτευση καλύτερη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος είναι απλός, ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με το όλον του πράγματος (μνημόνιο0δανειακή σύμβαση-χρέος-Ευρώπη), ενώ η ΔΗΜΑΡ θα στοχεύει στο μερικόν, δηλαδή σκυρίως στην διαχείριση της κατάστασης και της καθημερινότητας. Μην ξεχνάτε ότι έχει αποκτήσει πια ένα σημαντικό κεφάλαιο πληροφόρησης για πολλά θέματα. Μετά εξαρτάται πως θα πάμε σε εκλογές. Αν πάμε καταρρέωντας με πιθανό νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ θα πάει καλά, αν πάμε όμως με την ΝΔ δυνατή, ίσως πάει χειρότερα.

Left Liberal Synthesis said...

Leftrip
Συμφωνούμε ότι με καταρρέουσα ή ασταθή ΝΔ η Δημαρ δεν υπάρχει.
Ηδη πριν μια ώρα η αποτύπωση της MRB δείχνει σαφή πτώση της Δημαρ.
Το παράδοξο είναι οτι διάλυση της, θα είναι καταστροφή για τον Συριζα.
Ο Συριζα χωρίς επαφή με ένα κόμμα -διάδρασης με το μνημόνιο δεν υπάρχει.
"Αντιμνημονιακή" κυβέρνηση εντός ευρείας πολιτικής ευρωπιακής κρίσης και λαική ναζιστική αντιπολίτευση δεν υπάρχει.Είναι πρόταγμα για πολύ φητηνή κατανάλωση εντός συνεδρίου.Επομένως μια υπαρκτή Δημαρ εντός βουλής θα "σωσει" τον Συριζα.Θα του δώσει την απαραιτητη πολιτική νομιμοποίηση εκ μέρους του "συστηματος".
Το μονο βέβαιο είναι οτι η Δημαρ υπάρχει πολύ σοβαρα στο κεντρικό παιχνίδι, δεν ξέρω ποσο θα υπάρχει και στην καλπη.

Leftrip said...

LLS,
συμφωνούμε σε όλα εκτός από ένα. Σε περίπτωση που πάμε σε εκλογές με καταρρέουσα την ΝΔ, τότε η ΔΗΜΑΡ θα βγει ενισχυμένη. Καταρρέουσα ΝΔ σημαίνει ότι το πρόγραμμα κόλησε και δεν προχωράει. Η ΔΗΜΑΡ σε αυτή την περίπτωση θα αποτελεί την 'μοναδική' κεντρώα λύση ως αντίβαρο στον σίγουρο για την πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ, αφού αποτελεί και την μοναδική επιλογή του για συνεργασία.

Left Liberal Synthesis said...

Leftrip
Είδωμεν.....