Sunday, June 24, 2012

Μια νέα σταθερότητα



Η μετεκλογική συμπεριφορά όλων των κομμάτων άνοιξε μια γλυκόξινη χαραμάδα αισιοδοξίας.

Ο νικητής ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε, σχεδόν βιαστικά , να καλέσει  τους υπόλοιπους να κάνουν κυβέρνηση πριν καν ο Σαμαράς συνειδητοποιήσει  την τυπική του νίκη . Ταυτόχρονα  εισήγαγε στον δημόσιο διάλογο δύο νέες έννοιες κλειδί : αυτή της "υπεύθυνης "  αντιπολίτευσης και αυτή της "διαφορικής" αντιπολίτευσης ανάλογα με  το ποσοστό. Με άλλα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ αναθεμελιώνει την λεγόμενη αντιμνημονιακή πολιτική στην προϋπόθεση ότι υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση . Το αποτέλεσμα της 6 Μάιου ανέδυσε την συγκροτητική συνθήκη του πετυχημένου συριζαικου αντιμνημονιασμού: την ύπαρξη σταθερής κυβέρνησης. Σε συνθήκες τυπικής κρίσης ,ακυβερνησίας ,παράλυσης των κρατικών μηχανισμών δεν υπάρχει σενάριο αριστερής διακυβέρνησης. Η λεγόμενη ομαλότητα προϋπάρχει της μεγάλης αλλαγής. Ο ίδιος λοιπόν  σχετικοποίησε την ένταση και έκταση της αντιπολίτευσης του υποτάσσοντας την στο πρόταγμα ενός σταθερού δημοκρατικού συμβολαίου.Πρόκειται  για κίνηση υποχρεωτική για την συγκυρία. Χωρίς τον σύριζα στην αντιπολίτευση όλη η κοινωνική δυσανεξία θα μεταβιβαστεί μεγεθυμένη και μεταλλαγμένη στην Χρυσή Αυγή.

Η ΧΑ δημιουργεί μια νεκρή ζώνη

Στην ουσία η ΧΑ δημιουργεί τη  μοναδική πολιτική απαγορευμένη περιοχή η οποία ορίζεται ως εξωτερική του συστήματος. Η επιβράβευση μιας πολιτικής ηθικής της βίας, της βαναυσότητας δεν αναδεικνύει απλά ένα κόμμα αλλά περιφράζει όλα τα άλλα κόμματα σε μια περιοχή πολιτικού πολιτισμού. Η ΧΑ δεν απειλεί μέσω εκλογικών ποσοστών αλλά μέσω της δημιουργίας ενός πεδίου ανταγωνισμού καθαρής γυμνής βίας εντός του οποίου δεν μπορεί κανείς να εισέλθει. Αυτός ο τόπος βίας ουσιαστικά πολώνει την πολιτική σε μια γνώριμη συνθήκη με νέα αριθμητική:  επτά κόμματα δύο πολιτικές .Η οργανική βία της ΧΑ δεν εισφέρει μια ακροδεξιά πλευρά στο τυπικό ευθύγραμμο άξονα , αλλά εγκαθιδρύει ένα πεδίο εντός του οποίου κυριαρχεί επειδή ουδείς άλλος  εισέρχεται .Το σύστημα αποκτά μια τομή η οποία λειτουργεί ως ενεργοβόρος ζώνη ως παράσιτο που απομυζά θρεπτική ύλη. Καμία αριστερή πολιτική δεν μπορεί πλέον παρά να υπολογίζει σε μια έννοια πολιτικής αντιβίας που συγκροτεί όλους εναντίον της γυμνής βίας της ΧΑ.Ο οργανικός συστημισμός της ΧΑ δεν έγκειται σε μια πρωτόγονη σύλληψη της, ως ακροδεξιού στηρίγματος του κεφαλαίου εναντίον της αριστεράς ,σύμφωνα με τις γνωστές αναλύσεις του 30.Αντιθέτως η ΧΑ αναδιοργανώνει το σύστημα βαθύτερα καθώς εκφράζει ως σύμπτωμα την οργανική του δυνατότητα να πολλαπλασιάζει τα επίπεδα αυτοσυγκρότησης του. Η ανεργία δεν δημιουργεί απλά εφεδρικούς στρατούς μείωσης της αξίας της εργατικής δύναμης αλλά βιοπολιτικά πλεονάσματα που εκλύονται στον δημόσιο χώρο ως νέα locus διεξεγωγής του ανταγωνισμού. Η ΧΑ εμφανίζεται φέροντας οργανικά μαζί της και τον βιόκοσμο ΧΑ σε απόλυτη αντιστοιχία του γνωστού μηχανισμού της βιολογίας που αποκαλείται " αυτοποίηση " .Σύμφωνα με τον μηχανισμό αυτό τα κύτταρα δεν πολλαπλασιάζονται απλώς αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν από μόνα τους τις βιολογικές συνθήκες πολλαπλασιασμού της .Η ΧΑ εισέρχεται συνοδευόμενη από τον Χρυσαυγισμό το οποίο συγκρότησε από τα μεγάλα θραύσματα που αφήνει η κοινωνική δυσπραγία αλλά και από τα μικρά αλλά απαραίτητα συγκολλητικά υλικά ενός ήθους της δύναμης που προϋπήρξε διάσπαρτο σε όλη την προηγούμενη περίοδο σε όλους τους χώρους. Δημιουργείται λοιπόν μια πολιτική συνθήκη σχεδόν παράδοξη. Η αριστερά καλείται ακουσίως να συμπορευτεί με τη δεξιά σε μια συμφωνία κυρίων μη αποδοχής της γυμνής βίας της ΧΑ. Με άλλα λόγια η πολιτική ομαλότητα γίνεται σε κάθε περίπτωση εκ των ων ουκ άνευ για μια αριστερόστροφη αλλαγή.

Ο φαύλος κύκλος της ομαλότητας

Περισσότερα και από την συγκρότηση της κυβέρνησης η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είναι όρος συγκρότησης και λειτουργίας του νέου πολιτικού παιγνίου. Η επερχόμενη αριστερή διακυβέρνηση ανέδειξε τα συστημικά όρια της. Υφίσταται μόνο αν οι αντίπαλοι της την αποδέχονται και παρέχουν εγγυήσεις ομαλότητας. Ο φαύλος κύκλος είναι σαφής : η αριστερά καλεί  αμέσως σε μια ομαλή διακυβέρνηση η οποία εξασφαλίζει και τελικά συγκροτεί την Συριζαική υπόσχεση . Η υπόσχεση όμως ,  δεν υφίσταται σε συνθήκες τυπικής ακυβερνησίας , ουσιαστικού κενού εξουσίας , επομένως αυτοσυγκροτείται   ταυτόχρονα και ισοδύναμα    με την τριπλή συγκυβέρνηση.Με όρους μηχανικής σταθερότητας το σύστημα δείχνει πιο σταθερό απο ποτέ.(1)Μετά από αυτές υψηλού συμβολισμού πρωτοβουλίες  , η τρικομματική κυβέρνηση (ελληνική τρόικα) ήταν φυσιολογική. Με εγγυημένη  μια " υπεύθυνη" αντιπολίτευση , όλοι οι άλλοι συγχρονίζονται σχεδόν αυθόρμητα .

Η νομιμοποίηση και ευθύνη της Δημάρ

Η  Δημαρ υλοποιεί με απόλυτη συνέπεια τις ιστορικές προοπτικές του χώρου και ευλόγως συμμετέχει. Οι  έννοιες της υπεύθυνης και διαφορικής αντιπολίτευσης που εισάγει ο Συριζα  συγκροτούν ουσιαστικά και τη πολιτική της νομιμοποίηση της Δημαρ σε σχέση με τον ιστορικό της προσδιορισμό της ως αριστεράς. Η έγκληση για την συμμετοχή της  στην διακυβέρνηση με βάση το κριτήριο της " αριστερής συνέπειας" έχει ελάχιστη αξία καθώς το ίδιο ακριβώς κριτήριο έχει σχετικοποιηθεί συναρτώμενο από ευθύνη και ποσοστά. Άλλωστε είναι ενδιαφέρον ότι δεν εγκαλείται για συμμαχία με την δεξιά αλλά για μια αναποτελεσματική επιλογή. Αντίθετα η διόγκωση της ΧΑ δίνει μια μοναδική ευθύνη σε μια κυβερνώσα Δημαρ: να απαιτήσει και να υλοποιήσει την δημιουργία μιας υγειονομικής ζώνης αποκλεισμού της ΧΑ από τους μηχανισμούς της Αστυνομίας. Επιπρόσθετα μια τεράστια ατζέντα «μαλακών» μεταρρυθμίσεων (διαφάνεια, αξιοκρατία, στοιχειώδης ορθολογισμός) μπορούν να γίνουν κυβερνητικοί στόχοι και άρα ευθύνη και σημεία ελέγχου της Δημαρ. Είναι προφανές πως μια επιτυχής επιρροή της Δημαρ σε ζητήματα διακυβέρνησης, προφανώς ευνοεί τον επερχόμενο κυβερνητικό ρόλο της Σύριζα .Μακροπρόθεσμα  η Δημαρ καλείται να παίξει το ρόλο μπαλαντέρ ο οποίος λειτουργεί σε περιβάλλοντα απλής αναλογικής και όχι σε συνθήκες διπολισμού. Η επιλογή της , λοιπόν , έχει προοπτική μόνο αν αλλάξει το εκλογικό σύστημα προς το αναλογικότερο και   κατοχυρωθεί ως ένα κόμμα τύπου Γκενσερ στην Γερμανία ή Liberal Democrats στην Αγγλία.

Με  εγγυημένα τα όρια της  έντασης και έκτασης  της σύγκρουσης εντος του νέου συμφωνημένου πλαισίου  η κυβέρνηση της Ελληνικής τρόικας έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει παρά να αποτύχει. Επιτυχία σημαίνει εφαρμογή μιας εκδοχής της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ σε μια  διασταλτατική ερμηνεία της όπως αυτή κατατίθεται μέσω της οργανικής πολυγλωσσίας του μετά την 6 Μαίου. Στην διασταλτική αυτή ερμηνεία το μνημόνιο τεμαχίζεται σε εφαρμοστικους νόμους και δανειακή σύμβαση και μέσω περίτεχνων μετωνυμιών ο άμεσος αντιμηνονιασμος γίνεται κατάργηση της μετενέργειας, αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και διπλασιασμός του χρόνου των επιδομάτων ανεργείας. Ακριβώς αυτός είναι και ο κοντοπρόθεσμος καμβάς της κυβέρνησης της Ελληνικής τρόικας.
Πέραν μικροπολιτικών αναλύσεων ποιος , τι ,   γιατί, κλπ,  η κυβέρνηση της τρόικας έχει ένα απλό καθήκον:  Να κερδίσει χρόνο προσπαθώντας να κρατήσει την χώρα στο πεδίο των εξελίξεων με το μικρότερο κόστος. Αν ο Συριζα βάζει ως στόχο να πυροδοτήσει από την Ελλάδα μια Ευρωπαϊκή αλλαγή, η κυβέρνηση της τρόικας  θέτει προφανώς ένα ηπιότερο και πιο αμυντικό σκοπό αλλά ουσιαστικά μοιάζουν σαν παραλλαγές μιας πολιτικής παρά σαν δυο διαφορετικές πολιτικές.

 (1) Μια μαθηματική προσέγγιση του βαθύτερου επιπέδου σταθερότητας του αντιπροσωπευτικού συστήματος εδώ

Εικόνα: http://www.davidbordwell.net/blog/2009/02/18/an-old-fashioned-sentimental-avant-garde-film/

12 comments:

MLOG said...

"Η Δημαρ υλοποιεί με απόλυτη συνέπεια τις ιστορικές προοπτικές του χώρου και ευλόγως συμμετέχει". Συμφωνώ. Δεν "πρόδωσε" τίποτα και κανένα.
"εκδοχή της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ σε μια διασταλτατική ερμηνεία". Διαφωνώ. Αυτό που έκανε η δημαρ είναι η κλασική αστική τακτική ενσωμάτωσης αιτημάτων τού αντιπάλου. Η "προγραμματική σύγκλιση" είναι μνημείο αυτής τής τακτικής.
"Να κερδίσει χρόνο προσπαθώντας να κρατήσει την χώρα στο πεδίο των εξελίξεων". Εννοείς το υπό συγκρότηση τόξο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και της Γαλλίας;

Left Liberal Synthesis said...

Mlog
Νομίζω οτι λέμε το ίδιο πράγμα απο διαφορετική οπτική.Η φράση "κλασσική τακτική ενσωμάτωσης" είναι ισοδυναμη με την φράση "κάνω διασταλτική ερμηνεία" απλώς έχουν διαφορετική εκκίνηση.Το φαινόμενο όμως αντικειμενικά είναι τό ίδιο.
Δεν είμαι καθολου σίγουρος ότι η θέση της Ελλαδας είναι δεδομένη εντος ΕΕ Ευρώ.Η παραμονή για μένα παραμένει στοχος.

Νοσφεράτος said...

παντα διεισδυτικος ....

Left Liberal Synthesis said...

Nosfy
Welcome!

Μανώλης said...

Kαλημέρα. Σήμερα διάβασα την ανάρτηση σου και έχω κάποιες παρατηρήσεις:
1. "Στην ουσία η ΧΑ δημιουργεί τη μοναδική πολιτική απαγορευμένη περιοχή η οποία ορίζεται ως εξωτερική του συστήματος. Η επιβράβευση μιας πολιτικής ηθικής της βίας, της βαναυσότητας δεν αναδεικνύει απλά ένα κόμμα αλλά περιφράζει όλα τα άλλα κόμματα σε μια περιοχή πολιτικού πολιτισμού", λες και απλά αναρωτιέμαι εάν- τουλάχιστον ιδεοτυπικά- ισχύει αυτός ο διαχωρισμός βίας/ΧΑ vs Πολιτικού Πολιτισμού του Συστήματος. Δηλαδή έπαυσε να υφίσταται επαναστατική βία; ή το πολιτικό σύστημα μονοπωλεί τον πολιτικό πολιτισμό;
2. (Eις πιο ουσιώδη, όμως) Εάν η ατζέντα των "μαλακών μεταρρυθμίσεων" της ΔΗΜΑΡ είναι και τα όρια της μνημονιακής πολιτικής, τότε ποία η χρεία του ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή, η εντελώς συστημική αριστερά, τύπου ΔΗΜΑΡ, γιατί να μην υπερφαλαγγίσει ιδεολογικά τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ευχαριστώ!

Left Liberal Synthesis said...

Μανώλη

1.-Νομίζω οτι η ΧΑ εισάγει μια έννοια "γυμνης βίας":Την ατομική βία , τύπου μαφίας ως μοναδικό τόπο λυσης των προβλημάτων.
Έιναι κατι πέραν της πολιτικής βίας , της επαναστατικής βίας.Γι αυτο και κανείς δεν "εισερχεται" στην βία αυτή.Μου φαίνεται ότι μιλάμε για κατι νέο στην φαση, που θα μας ταλαιπωρήσει.Για αυτό και η ριζοσπαστική αριστερά επιλέγει τον τυπικό ορισμό της "εγκληματικής οργάνωσης", η οποίας μου φαίνεται ανεπαρκής.

2.
Εχω την εντυπωση οτι ο Συριζα είναι μια αριστερή εκδοχη της Δημαρ, παρά μια αριστερά στην απέναντι οχθη του ρήγματος εντευθεν του αστικού χώρου. Η ηπιοτητα των εκφράσεων και η διαφορά κειμένων προφορικόυ λόγου είναι εντυπωσιακή. Με την έννοια αυτή ο Συριζα είναι μια δυναμη σταθερότητας.Το μεσοδιάστημα 6/5 17/6 είναι διάστημα μιας μεγάλης μεταβολής.

MLOG said...

κλασσική τακτική ενσωμάτωσης: η επι(αντι)στροφή
1) Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του Economist http://www.left.gr/article.php?id=3627
(και τη δημαρ αφομοιώνουμε, Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί προσκεκλημένοι)

2) Ο Τσίπρας στο "resistance" http://www.youtube.com/watch?v=rr2m9a-NjZQ&feature=player_embedded
(και υγειή αστική εθνική τάξη ΚΑΙ ταξικό -όχι εθνικοαπελευθερωτικό- ΕΑΜ θα δημιουργήσουμε, Συντρόφισες και Σύντροφοι, Αγαπητοί φεστιβαλιστές)

Μένω άναυδη! και γαλλική επανάσταση και Unidad Popular.
2 σε 1!

Left Liberal Synthesis said...

Mlog
Welcome
Και η προ ολίγου "ανεβασμένη" ανάρτηση επεκτείνει αυτήν την ανάλυση.
Ωστόσο η δικιά μου οπτική είναι ότι αυτη η σταση του Συριζα δεν είναι αναγκαστικά αρνητική και κυρίως δεν μπορεί να είναι ριζικά διαφορετική.
Οι αριθμοί έχουν το δικό τους νόημα. Το 27 δεν είναι επτα φορές το 4 .Είναι κατι τελείως διαφορετικό

MLOG said...

"η σταση του Συριζα δεν είναι αναγκαστικά αρνητική και κυρίως δεν μπορεί να είναι ριζικά διαφορετική"
Δεν την χαρακτήρισα αρνητική. Απλώς έμεινα έκθαμβη. Και αισθάνθηκα και κάπως απελευθερωμένη (ουφ! δεν χρειάζεται να σκοτώσω τη δημαρ που έχω μέσα μου). Με τις αναγκαιότητες ("δεν μπορεί να είναι...") δεν τάχω καλά.

Πάω να διαβάσω τη φρέσκια ανάρτηση

ο δείμος του πολίτη said...

Ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ θα εκτιμηθεί αργότερα. Προς το παρόν το μόνο που βιώνουμε είναι η πλήρης αποδοχή του μνημονίου με μία θολή επιθυμία απαγκίστρωσης (αλλά κανείς δε λέει ότι δε τσιμήσαμε το δόλωμα στο αγκίστρι, αλλά οικειοθελώς υπέγραψαν και ψήφισαν μνημόνια)...
Ουσιαστικά κατά τη γνώμη μου απλά επιδιώκει να δώσει ένα αριστερό πρόσημο σε ορισμένες αλλαγές που θα γίνουν, αλλαγές που όπως αποτελούσαν εκ του αντιθέτου προγραμματικές/[προεκλογικές δεσμεύσεις του Σαμαρά (ανακατάληψη πόλεων, αριστερή ηγεμονία, υδροφόρες κλπ). Πώς ένα κόμμα που στέκεται μεταρρυθμιστικά και αντιδεξιά χωρίς καν να απειλεί την κυβέρνηση είναι ένα άλλο θέμα. Η πολιτική είναι τόπος συγκρούσεων κι όχι απλά συζήτησης.

Left Liberal Synthesis said...

Mlog
Τα λεμε ήδη στην επομενη αναρτηση.

Left Liberal Synthesis said...

Δειμο
Σωστα ας περιμενουμε λιγο να κρινουμε .