Friday, June 15, 2012

Κωμωδία Παρεξηγήσεων


Τα δελτία των CNN ,BBC αυτήν την εβδομάδα είχαν κάτι από σύγχυση Λεβέντη στο κανάλι 69.Οι τύποι τα έχουν " παίξει " τελείως. Από την μια πλευρά, η έκβαση των εκλογών σκιαγραφείται ως μονομαχία σκότους φωτός ,ταυτόχρονα όμως, φιλοξενούνται ρεπορτάζ όπου πχ ο  CEO της  AXA (παγκόσμιας ασφαλιστικής επενδυτικής εταιρείας) καγχάζει με τον δημοσιογράφο που απλώς υπαινίσσεται απλώς ένα Grexit καλώντας τον να ξαναδιαβάσει την ελληνική μυθολογία και τι σημαίνει το κουτί της Πανδώρας (εδώ).  Σε άλλο ρεπορτάζ του BBC παρουσιάζονται οι νεαροί Έλληνες ευπροσάρμοστοι, με εγγενή επιχειρηματικότητα έτοιμοι να υπερβούν την κρίση αφήνοντας τα στερεότυπα στο παρελθόν. Η σύγχυση είναι διεθνής, μια στο καρφί και μια στο πέταλο.
Στο εσωτερικό ο οιονεί κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ εξαντλεί όλα τα προς τα δεξιά, όρια μετάλλαξης του, κρατώντας μερικά ρητορικά προσχήματα στοιχειώδους κομματικής συνέπειας. Δεν θέλει και πολύ ανάλυση να καταλάβεις ποια ακριβώς σταθερότητα εγγυάται  ο Τσίπρας όταν μιλάει στους Financial Times. Ας μη το πραγματευτούμε  με όρους πολιτικής οικονομίας,  γιατί όσοι δεν έχουν την κατάλληλη προετοιμασία αποδοχής υβριδικών συνθετικών αναγνώσεων της συγκυρίας θα αγχωθούν. Σσσσσς.... μεταξύ μας στην γλώσσα των FT ,σταθερότητα εννοείται αυτό που στα κείμενα της πολιτικής οικονομίας αναφέρονται ως σταθεροί όροι αναπαραγωγής των σχέσεων του κεφαλαίου .Από την άλλη πλευρά η λεγόμενη αστική δεξιά του Σαμαρά έχει αποκαλύψει την οργανική γενετική ένδεια της σε επιχειρήματα, ιδέες, ανθρώπους και έχει μεταμορφωθεί σε μια πιο λαϊκιστική εκδοχή του Λαός του 2007.

Τα ενδιάμεσα μεταρρυθμιστικά ρεύματα στερημένα  από τις θεμελιώδεις κοινωνικές αναφορές που απαιτούν τέτοια εγχειρήματα ( αστική παραγωγική παράδοση, κοινωνία πολιτών , διανοούμενους εκτός κρατικών pay rolls) θα δώσουν μια δύσκολη μάχη με την Δημαρ μάλλον σε ρόλο τελικού ρυθμιστή. Το όποιο μεταρρυθμιστικό ΠΑΣΟΚ πάσχει από οξύ αυχενικό με αποτέλεσμα να κοιτάει μονίμως στο κελί του Άκη στον Κορυδαλλό, ενώ ο " πρακτικός "Μάνος θα επιβεβαιώσει τις αρχές του management :  άλλος είναι ο ρόλος και οι ικανότητες  του ηγέτη και άλλος ο ρόλος και οι ικανότητες του αναντικατάστατου στελέχους.
Οι εκλογές γίνονται ως τυπική κωμωδία παρεξηγήσεων. Ένας δυναμικός ΣΥΡΙΖΑ με φυσιολογικές δουλείες προς εκδοχές Δεκο του deep pasok  και  κινήματα " όχι στην αυλή μου"  προσέρχεται με την πιο ρεαλιστική ατζέντα ευρωπαϊκής αλλαγής .Η  καχεκτική παλαιοδεξιά τον ανακατασκευάζει ως πολιτική μεταμόρφωση του Godzilla για να τον αποκαθηλώσει εκ του ασφαλούς από το μυαλό των ψηφοφόρων της ΕΡΕ.

Η νίκη του Σαμαρά θα στρεσάρει τους πάντες εντός Ελλάδας αλλά θα ανακουφίσει τις αγορές προσωρινά μέχρι το επόμενο χρηματοπιστωτικό επεισόδιο. Άντε τώρα ΠΑΣΟΚ ,Δημαρ να υπάρξουν σε κυβέρνηση με αντιπολίτευση Λαφαζάνη. Ο Αλέξης θα παρατήσει τους FT και θα το ρίξει στο Lenins Tomb.Ο Σταθάκης θα γυρίσει στα Χανιά και θα επανεμφανιστεί ο Τειρεσίας Αλαβάνος. Μιλάμε για τραγωδία.
Η νίκη Τσίπρα θα χαλαρώσει το εσωτερικό , θα ταρακουνήσει για μια δυο ημέρες τις αγορές μέχρι ο Αλέξης δώσει συνέντευξη σε τίποτα Bloomberg και εξηγήσει το αυτονόητο: είμαστε " σύντροφοι" με τον Λούλα ρε παιδιά δεν είμαστε η Αλ Κάιντα : Το πρότυπο μας είναι η Νορβηγία εκτός από τον Brevik. Εδώ κοτζάμ υπουργός της "neoliberal" Βραζιλίας μας στέλνει χαιρετίσματα στην πιο διεθνή  εκδήλωση, άλλο τώρα που δεν το πρόσεξαν πολλοί, απορροφημένοι από τα χιλιοειπωμένα ανέκδοτα του τυπικού  liberal left Zizek (εδώ)

Ωστόσο μια κυβέρνηση Τσίπρα χωρίς  Κουβέλη, χωρίς θέση στην "ναι στο πρώτο μνημόνιο " Κατσέλη, τους Οικολόγους   και λοιπούς " έντιμους" μη αριστερούς τεχνοκράτες ( αυτοί βρίσκονται πάντα σε αφθονία) δεν έχει μέλλον. Γι αυτό η ενισχυμένοι  Δημάρ Οικολόγοι είναι όροι εκ των ων ουκ άνευ. Η ενίσχυση τους είναι όρος επιβίωσης της κυβερνώσας αριστεράς. Η λοιπή αριστερά λειτουργεί στην έντιμη μεταφυσική αναμονή μιας επερχόμενης «ανάστασης» ενός «Οκτώβρη».
Ένας κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ θα έχει βέβαια σοβαρά προβλήματα για να εφαρμόσει εσωτερικές αντιπελατειακές αντισυντεχνιακές μεταρρυθμίσεις. Το ενδιαφέρον θα είναι ότι δεν μπορεί να τις αναβάλει. Με το ΙΚΑ σε διάλυση και τη Γενοπ να εισπράττει το αναλογικά οκταπλάσιο από τον προϋπολογισμό, ο Δραγασάκης δεν θα ρισκάρει το πτυχίο του από το LSE , για μην αγχωθεί ο Φωτόπουλος. Οι Ελληνικές μεταρρυθμίσεις έχουν εξαντλήσει και τα όρια του αυτονόητου. Από ότι φαίνεται αυτό το αυτονόητο κυκλοφορεί ενίοτε όμως στα γραφεία των εκάστοτε υπουργών .Η ελληνική μυθολογία άλλωστε βρίθει από μεταμορφώσεις.

Άντε καλό βόλι και αισιοδοξία .Η απαισιοδοξία είναι η πολυτέλεια των insiders και η απελπισία μετριάζεται πολύ από το χαμόγελο και την αλληλεγγύη του διπλανού αισιόδοξου.

11 comments:

ΣΠΙΘΑΣ said...

Σωστά.

ο δείμος του πολίτη said...

Και η δική μου σκέψη κάπου εκεί κινείται. Η ΔΗΜΑΡ θα προσφέρει κάτι προς τη σοβαρότητα και τη μεταρρυθμιστική προοπτική, αρκεί να μην επικρατήσουν σε εσωκομματικό επίπεδο οι ομοϊδεάτες του Προκοπάκη. Και αυτό είναι θέμα δικό σας πια Σπίθα και LLS.

Left Liberal Synthesis said...

Χαίρε Σπίθα!

Left Liberal Synthesis said...

Δείμο
Τα εσωκομματικά της Δημαρ, θα τα λύσουν τα μέλη της Δημαρ.Δεν κατανοώ την προτροπή σου.Βασίζεται σε υποθέσεις που δεν στέκουν καθολου.

ο δείμος του πολίτη said...

Για εσένα (αν αυτό ονομάζεις υποθέσεις) ίσως έκανα λάθος... Όχι για το Σπίθα. Αν υπονοείς ότι έκανα λάθος για το εσωτερικό τους, τότε διαφωνώ...

ΣΠΙΘΑΣ said...

Έχω σαφείς θέσεις Δείμο,
(το γνωρίζουν, όσοι ενδιαφέρονται )

Για ορισμένους "ομοιδεάτες" όπως εσύ αναφέρεις δεν έχω τίποτα απολύτως να πω.

Κάποιο διάστημα διάβαζα 'περίεργες" απόψεις που ήταν εντελώς εκτός τόπου και χρόνου και δεν είχαν κάνενα σοβαρό υπόβαθρο.

Δεν επιθυμώ καμία συζήτηση, επικοινωνία με απόψεις που θεωρούνται παγκοσμίως σαν οικονομικά αστεία, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζονται από άγνοια ειδικών θεμάτων.

Δεν θα ψάχνουμε εσαεί στην άβυσσο του λαϊκισμού που κυριαρχεί εδώ και χρόνια στην χώρα μας ( συνεχίζει, πλήν ειδικών εξαιρέσεων )

Ο καιροσκοπισμός, ο λαϊκισμός αλλά και η ακατάσχετη μπαρουφολογία συνεχίζεται, οπότε λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.

* Για τον Συριζα, Δείμο: Καλό είναι να μην υπερβάλλουμε.

Από την κοινή μας διαπίστωση στα κακώς πεπραγμένα πολλών ετών, έχουμε εμπρός μας. μια παγκόσμια ύφεση, μια ευρώπη που κλυδωνίζεται και τρεμοπαίζει σε βασικά ζηηματα. Αυτά της πολιτικής, της οικονομίας αλλά και της δημοκρατίας.

Έχουμε και ένα ιδιάιτερα αδύνατο κρίκο. Εμάς.

Εμας που δεν είμαστε καν ένα οργανωμένο κράτος και δεν διαθέτουμε στοιχειώδεις υποδομές. Λοιπόν, δεν είναι εύκολα να αλλάξουν νοοτροπίες ετών και ετών.

Και αν άλλαξαν, (καλώς) κάποια ποσοστά, τώρα το ζήτημα μετατίθεται στην αποφυγή παρομοίων λαθών με αυτά του παρελθόντος.

Αυτό απαιτεί μια επανάσταση στην σκέψη μας, πρώτα και μια σωστή διάγνωση για την αντιμετώπιση των εξωτερικών αλλά και των δικών μας προβλημάτων.

Ισχυρίζομαι ότι η παγκόσμια ύφεση έχει αφετηρία την απορρύθμιση του συστήματος των σταθερών ισοτιμιών.

Δεν είναι ένα απλό προβληματάκι που το ξεπετάμε με ένα "ο καπιταλισμός φταίει"

όσο αναγκαία είναι η αποφασιστική στάση μας στην επίλυση των πολών κοινωνικών προβλήματα,

αλλά τόσο απαραίτητη είναι και η στάση μας στο "δια ταύτα" και χωρίς υπερφίαλα λόγια μεγαλοϊδεατισμούς κ.ο.κ

ο δείμος του πολίτη said...

Ακριβώς για να μη μένουμε σε λαίκίστικες μπαρουφολογίες ή ελιτίστικες θέσεις, προχωρώ έν βήμα μπροστά αναζητώντας διεξόδους με ένα άπλωμα δημοκρατίας

Νοσφεράτος said...

αντε και ο Θεός Βοηθός ..( θαλεγα ο Λαός αλλά φοβαμα μη με βγαλει ..πατερναλιστή ο Δειμος ..)

ο δείμος του πολίτη said...

Ρε, Νόσφυ, εσύ βγάζει πατερναλιστή αυτό που λέει ότι ο λαός όλα τα μπορεί; Εγώ πού να σε φτάσω; :)))) (χαριτολογώντας πάντα)

ΣΠΙΘΑΣ said...

Ναι, Δείμο, το είδα το "άπλωμα της δημοκρατίας", σχολίασα.

Καλό το "άπλωμα", μόνο να μην μας γίνει "πάπλωμα" και μας καταπλακώσει :)

Anonymous said...

1.Μετα την δικατατορια, οι περισσοτεροι εσωτερικοι μεταναστες των μεγαλων πολεων της χωρας, αγροτοκτηνοτροφικης καταγωγης εχουν καταστει ανυπομονοι και επιμηθεις και κακομαθημενοι μικροαστοι που τα θελουν “εδω και τωρα”. Γι’ αυτο παντα μετακινουνταν καιροσκοπικα απο τη ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ και αντιστροφως, επι 38 ετη, παντοτε καταψηφιζοντας τον προηγουμενο και επιλεγοντας τον νεο ευεργετη τους.

2. Πολιτικα, κοινωνικα και πολιτιστικα ημιμαθεις και ανεκπαιδευτοι με νοοτροπια αιωνιου εφηβου, παρολο που ειναι νομικα ενηλικες, με μικρη συναισθηματικη νοημοσυνη, ενω κινουνται καθοδηγουμενοι απο το βραχυπροθεσμο συμφερον τους, χωρις να αναλαβουν καμμια ευθυνη : για ολα φταινε οι αλλοι δηλ. για την φουσκα του χρηματιστηριου το 1999, φταινε ο Σημιτης και ο Παπαντωνιου ενω αυτοι ειναι αθωοι, αγνοωντας σχεδον τα παντα για την λειτουργια του, σε μια χωρα με διαρκη αποβιομηχανιση, μεγαλα ελλειματα και χρεη,…
….
3. Με αναλογο τροπο, ενα περιθωριακης απηχησης κομμα, ο ΣΥΝ, ενισχυμενος με τις συνιστωσες του ως συνασπισμος κομματων, ως ΣΥΡΙΖΑ πλεον, ωστε να μην ξανασυμβουν οριακες αδυναμιες εισοδου του στην βουλη, για εντελως συγκυρικους λογους, αυτους της οικονομικης κρισης και των μνημονιων,της υφεσης και της επακολουθης μεγαλης αυξησης της ανεργιας, και της αθροας προσχωρησης πασοκων καθε ειδους, υπερτετραπλασιαζουν κατα τις εκλογες του Μαιου το ποσοστο του 2009 (λαμβανομενης υποψη της αποχωρησης της μεταρρυθμιστικης αριστερας και της δημιουργιας της ΔΗΜΑΡ), κανοντας κινησεις μπλοφας ποκερ του τυπου “τα ρεστα μου” , δηλ. υποσχομενοι ενα ανεφικτο οικονομικο προγραμμα που περιλαμβανει -εντελως απροετοιμαστοι χωρις αποθεματα συναλλαγματος για τις εντελως αναγκαιες εισαγωγες και επισκευη της “παραγωγικης μηχανης” της χωρας για τα απαραιτητα τροφιμα, φαρμακα, ανταλλακτικα, καυσιμα,…) αποχωρηση απο την ΕΖ και το ευρω, μεταταξεις ΔΥ ισως και προσληψεις εως και …σεισαχθεια (διαγραφη χρεων νοικοκυριων, αυτοαπασχολουμενων και μικρων επιχειρησεων), φθανουν πλεον το οριακο μεγιστο 27%, το οποιο φανταζει η κορυφη του αποτομου λοφου, με τον γκρεμο σε πρωτο πλανο.

4. Ο σοσιαλισμος δεν ερχεται σε 2 ετη, με τα τοσα πολλα προβληματα των εξαγοραζομενων χριστιανικων φυλων της χωρας μας και τα μακρας θητειας κρατικοδιαιτα συνδικαλιστικα “επαγγελματικα στελεχη ” του ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσων του (τα περισσοτερα απο το ΚΚΕ και αριστεριστικα γκρουπουσκουλα), προσθετοντας πρωην πασοκους βουλευτες και μερικους καθηγητες πανεπιστημιου για “επιχρυσωση”του κυβερνητικου προσωπικου του. Ερχεται με μακροχρονη παιδεια και καλλιεργεια των πολιτων, μακροπροθεσμους στοχους, σχεδιο, οραμα,…., δουλεια, δουλεια, δουλεια.

Aφώτιστος Φιλέλλην

ΥΓ Και για την ΔΗΜΑΡ τα πραγματα δεν φαινονται πολυ καλα. Αυτο πρεπει να ειναι και το ανω οριο της, αν δεν συνεργασθει -μονιμα- με τους ΟΠ και αλλα αξιοπιστα φιλελευθερα προοδευτικα ρευματα της χωρας.