Wednesday, February 9, 2011

Μνημόνιο, Υγεία , Hooligans

2004 →987 εκ


2009 →3400 εκ

Οι πιο πάνω αριθμοί αντιπροσωπεύουν αντιστοιχία έτους και φαρμακευτικών δαπανών. Μαθηματικά νηπιαγωγείου αποδεικνύουν μέσα σε μια πενταετία αυξήθηκαν 380 % . Και δεν χρειάζεται παρά στοιχειώδης λογική και τουλάχιστον μια φορά αναμονή σε ιατρείο για να συμπεράνεις πως στην περίπτωση της υγείας: «Όλοι τα φάγατε».

Η ροή είναι απλή. Το δημόσιο πληρώνει , οι φαρμακευτικές εταιρείες εισπράττουν και όλοι οι ενδιάμεσοι ωφελούνται :γιατροί, φαρμακοποιοί, στελέχη εταιρειών.

Τώρα βέβαια η μείωση των δαπανών ουσιαστικά είναι μείωση ατομικών εισοδημάτων των πάντων που εμπλέκονται, και προφανώς κανένας δεν το δέχεται. Το ενδιαφέρον είναι οι θιγόμενοι δε μας λένε την αλήθεια αλλά «σκοτώνονται» για την υγεία μας. Και όταν οι φαρμακευτικές δαπάνες έτρεχαν με 20 % το χρόνο τι έκαναν; Και βέβαια υπάρχει το αναπάντητο ερώτημα : Όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι στον ίδιο βαθμό ένοχοι, ή συνεργοί, και πως τελικά αντιπροσωπεύονται;

Ο συνεπής γιατρός του ΙΚΑ ,που «βλέπει» καλόπιστα τους ασθενείς ,πως διακρίνεται από τους γιατρούς που απλώς «βλέπουν» ασθενείς για να συνταγογραφήσουν για το bonus της φαρμακευτικής ;Δεν διακρίνεται, γιατί ο ίδιος δεν θέλει να διακριθεί ,αλλά θέλει να μπορώ να τον διακρίνω εγώ ως άτομο, γιατί μου μεταθέτει μια αφόρητη ευθύνη που δεν μπορώ να αναλάβω. Μου ζητάει να κάνω κάτι που αυτός δεν μπορεί να κάνει. Οι γιατροί , οι φαρμακοποιοί δεν είναι οι ίδιοι προφανώς και είναι αδικία να τους ταξινομήσεις στην ίδια ομάδα και μάλιστα ακούσια τους.

Συμβαίνει αυτό που συμβαίνει στο γήπεδο και το ξέρουν όλοι είναι το σύνδρομο της «θύρας»

Ας πούμε είσαι ο πιο κόσμιος οπαδός της ομάδας σου. Ο πιο αγνός , ιδεολόγος , και φιλήσυχος. Τα επεισόδια και οι βιαιότητες των χούλιγκαν και της αστυνομίας σου την δίνουν. Κάθεσαι μακριά από τους φανατικούς, και στην πρώτη στραβή τους φωνάζεις , να κάτσουν φρόνιμα. Είσαι ο καλύτερος φίλαθλος αλλά πάς στο γήπεδο τακτικά και άρα έστω και με απόσταση συνυπάρχεις με τους χούλιγκαν. Ωστόσο όμως αν σου πούνε ότι ξαφνικά η κερκίδα δεν έχει φανατικούς, δεν έχει σημαίες, συνθήματα, τραγούδια, και απειλές προς τους αντίπαλους. Τότε φίλε μου η θέση σου ως φίλαθλος δεν θα είναι η ίδια. Γιατί η εχεφροσύνη σου ως αγνού φιλάθλου δεν υπάρχει παρά μόνο σε αντιδιαστολή με τους «τρελαμένους». Από την στιγμή που είσαι παρών είσαι και εσύ μάρτυρας της παρέκκλισης .Δεν είσαι συνεργός, δεν είσαι υπεύθυνος, δεν είσαι καν προσκείμενος με τους χούλιγκαν. Είσαι όμως παρών, και ξέρεις τι γίνεται ή τι μπορεί να γίνει .Είσαι μάρτυρας φίλε μου. Έχεις μια ειδική σχέση με το έγκλημα, μια σχέση για την οποία κανείς δεν μπορεί να σε κατηγορήσει παρά μόνο ο εαυτός σου. Όποιος πάει στην μπάλα ξέρει πολύ καλά τι εννοώ. Όλοι είμαστε μακριά από την βία των γηπέδων αλλά όλοι κρατάμε εκείνη την ύποπτη απόσταση , του «όσο πρέπει».

Το ίδιο συμβαίνει με τους καλούς λειτουργούς του κυκλώματος της υγείας. Είναι «μάρτυρες» και αρκετά έξυπνοι να καθίσουν μακριά από το βρώμικο κύκλωμα «όσο πρέπει». Και όπως και στην περίπτωση του γηπέδου δεν υπάρχει παρά μόνο η ατομική τους συνείδηση να τους ελέγξει, για τα όσα πολύ καλά ξέρουν, γνωρίζουν . Στα τεκταινόμενα της υγείας λοιπόν δεν μπορούμε εμείς οι «εκτός γηπέδου» παρά να κοιτάμε αμήχανοι, ουδέτεροι και τελικά οι μοναδικοί θιγμένοι. Οι «καλοί» της υγείας προφανώς προσβλέπουν σε εμάς. Αλλά και εμείς τους κοιτάμε και τους λέμε : «Πριν να κοιτάξουν εμάς, ας κοιτάξουν την συνείδηση τους, όπως κάνουν οι «καλοί» φίλαθλοι του γηπέδου, που ξέρουν πολύ καλά πόσο ένοχοι είναι»

6 comments:

Anonymous said...

- Θεαματικά τα αποτελέσματα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση!
- Για πρώτη φορά ο ΟΑΕΕ κλείνει με πλεόνασμα 30 εκατ. ευρώ
- Φαρμακευτική εισέπραξε το 2008 από τον ΟΑΕΕ 16 εκατ. και φέτος θα εισπράξει μόλις 5!
-Τι λέει στο ΝΕWSIT ο διοικήτης του ΟΑΕΕ, Γεράσιμος Βουδούρης

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όπως παρουσιάστηκαν από την ηγεσία του ΟΑΕΕ.

Το σύστημα εντόπισε 15 συμβεβλημένους γιατρούς σε όλη τη χώρα, οι οποίοι μέσα σε δυο μήνες ξεπέρασαν σε αξία συνταγών τις 150.000 ευρώ έκαστος.

Αυτά και άλλα πολλά είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού Γεράσιμος Βουδούρης, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι πρόκειται για νέους σε ηλικία γιατρούς και πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει διοικητική έρευνα ώστε να καταλογισθούν ευθύνες.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, είπε ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 οπότε και ξεκίνησε πιλοτικά η εφαρμογή του προγράμματος στον Οργανισμό οι συμβεβλημένοι γιατροί, «έκοβαν» κάθε μήνα περί τις 300.000 συνταγές ενώ η μέση μηνιαία δαπάνη για τον ΟΑΕΕ ανέρχονταν ανά μήνα στα 25 εκατ. ευρώ.

Από τον Οκτώβριο και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2010 η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2008 κατά 73,40%.

Η μείωση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων οδήγησε και στην κατά 70% μείωση των συνολικών ποσών που λάμβαναν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

Υπάρχει συγκεκριμένη εταιρεία, σημείωσε ο κ. Βουδούρης, που το 2008 εισέπραξε από τον ΟΑΕΕ 16 εκατ. ευρώ και το 2011 θα εισπράξει περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Βουδούρης εξήγγειλε τη δημιουργία πολυδύναμων διευθύνσεων στα πλαίσια της αναμόρφωσης του οργανογράμματος του Οργανισμού με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών από τα λειτουργικά έξοδα, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο φαινόμενο των οφειλετών, για το οποίο είπε ότι, εξαιτίας της κρίσης γίνεται ολοένα και πιο έντονο, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των ασφαλισμένων κινείται στο περιβάλλον της αγοράς.

Ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ τόνισε πάντως, ότι το φαινόμενο των καθυστερήσεων στην καταβολή των εισφορών δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην κρίση.

«Μελετήσαμε το προφίλ των οφειλετών και διαπιστώσαμε ότι 300.000 ασφαλισμένοι παραμένουν οφειλέτες για περισσότερα από 5 χρόνια και όχι μόνο τα δυο τελευταία που ξεκίνησε η οικονομική ύφεση.

» Εντοπίσαμε ασφαλισμένους οι οποίοι δήλωναν ετήσια εισοδήματα 80 και 90.000 ευρώ αλλά δεν κατέβαλαν ετήσιες εισφορές της τάξεως των 4.800 ευρώ».

Ο κ. Βουδούρης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον του Οργανισμού. Οι μισοί περίπου από τους ασφαλισμένους, είπε, είναι σήμερα ηλικίας από 40 έως 50 ετών και οι υπόλοιποι κατά μία δεκαετία νεότεροι γεγονός που παρέχει χρόνο και δυνατότητες στον κλάδο συντάξεων.

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ, ο Οργανισμός κλείνει με πλεόνασμα 30 εκατ ευρώ, ενώ οι 570.000 από τους 800.000 ασφαλισμένους, έχουν καταβάλλει τις εισφορές τους

ο δείμος του πολίτη said...

Μα το θέμα δεν είναι οι συμψηφισμοί. Που και σε τούτη την περίπτωση οι σωστοί ευθύνονται είτε γιατί φοβούνται είτε γιατί δεν αντιδρούν. Όταν ψηφίζουν στον ιατρικό σύλλογο με τι κριτήρια ψηφίζουν; Ποια η στάση τους σε απεργιακά και οικονομικά ζητήματα; Γιατί δεν καταγγέλλουν; Ωστόσο, απαιτούν από τους πολιτικούς να καταγγέλλουν συναδέλφους τους κλπ.

Leo Kastanas said...

Γιάννη
Πήγαινα τον μεγάλο γιο μου στα 5-6 στη Νέα Σμύρνη και βλέπαμε Πανιώνιο. Τόβλεπα το παιδί να αγριεύεται. Δεν ήθελε να είναι αυτόπτης μάρτυς. Τόκοψα μαχαίρι. Τελικά είναι συνενοχή.Όσο για τα έκτροπα στη θεατρική παράσταση, συμφωνώ. Θα μπορούσαν οι βαρβαρότητες να είναι μέρος της παράστασης. Η παράσταση αλλά και η επίθεση ανέδειξε το πρόβλημα, άνοιξε το βουβό σπυρί και για ένα κόσμο που είναι εκτός ή καμώνεται πως είναι. Το σημαντικό δεν είναι να καταδικάζουμε αλλά να ξέρουμε. οκ.

Left Liberal Synthesis said...

Anonymous
Ευχαριστω για την πληροφορηση η οποία αναδεικνύει το δυσκολο ερώτημα. Ο εκτραχηλισμός στην υγεία, βοηήθησε όλους ακόμ και τους μικρούς , και δεν είναι σίγουρο αν μπορούσε να μαζευτεί χωρίς μνημόνιο.

Left Liberal Synthesis said...

Δειμο
Συμερίζομαι τα ερωτήματα σου και η απορία μου μεγαλώνει.

Left Liberal Synthesis said...

Λεο
Φεύγεις απο το γήπεδο γιατί και παθητικά ανεχεσαι.
Στην περιπτωση της Υγείας η παθητική ανοχή υπάρχει, και δεν απαιτώ να "φυγουν" από το γήπεδο της Υγείας ως ενδειξη απαρέσκιας.Αλλά να καταλαβάινουμε τι γίνεται πριν τοποθετήσουμε τα διλημματα