Wednesday, November 4, 2009

Θησέας σώζει την Ιπποδάμεια


Δεν φτάνει που το Λεκανοπέδιο δεν έχει πράσινο,πάσχει και από έλλειψη αγαλμάτων.Τα δεκάδες αγάλματα που κοσμούν όλες τις δυτικές πόλεις σε εμάς είναι είναι είδος σε ανεπάρκεια.
Κι’όμως μια εξαίρεση κοσμεί μια απο τις μικρές αλλά ιστορικές πλατείες.
Ενα πολύπλοκο φρεσκοσυντηρημένο μεταλλικό σύμπλεγμα με τον εντυπωσιακό τίτλο «Θησεύς σώζει την Ιπποδάμεια» αναπαύεται ναρκισιστικά στην ασφυκτική πόλη.Η φωτογραφία του στην αρχή της ανάρτησης
Να με σχωρνάτε αλλά στην μαθητεία της Λιακοπουλειάδας έχω πάρει μηδέν ,και η μυθολογία του δημοτικού πέρασε ξώφαλτσα,εντυπωσιασμένος από το άγαλμα έψαξα μέσω της κοπιαστικής..... διαδικασίας γκουγκλ και παραθέτω το εύρημα εδώ.
Ο θησέας βρίσκεται στον γάμο του φίλου του,την ώρα που ο τερατώδης Κένταυρος πάει να κλεψει την νύφη Ιπποδάμεια ,και ως γνήσιο βασολόπουλο «καθαρίζει».Το στιγμιότυπο της πάλης αποτυπώνεται στο εντυπωσιακό άγαλμα.
Να με συγχωρεί ο κυρ Θησέας αλλά εγώ είμαι με τον Κένταυρο.
Πρόκειται για υβριδιακή καινοφανή φάτσα που συνδιάζει άλογο και άνθρωπο,και δεν ασπάζομαι την ορθολογική τάχα εξήγηση ότι οι Κενταυροι ήταν εκπαιδευτές αλόγων που η φυσική σκληράδα και ανεξαρτησία μεγένθυνε την εικόνα τους ως τερατάκια.
Μώρε ήταν οι Κένταυροι πραγματικοί,ιστορικοί γιατί με την φύση τους διατάρασσαν την «φυσική» ομαλότητα των ανθρώπων και των κοινωνιών τους.Ηταν οι freak της αρχαιότητας,οι outsiders που διατάρασσαν την συμβατική ησυχία του κάθε μπούλη βασιλόπουλου,και τις κοσμικές κιτς κυριλε γαμήλιες δεξιώσεις.
Μια συγκυρία έφερε το άγαλμα να αποκτήσει μια συνάφεια με την κοινωνία της πλατείας που διαφεντεύει.
Ο Κένταυρος εποπτεύει την πλατεία Βικτωρίας.
Εκεί που οι σύγχρονοι Κενταυροι οι υβριδιακές πολιτικές μορφές ,της συγχρονης κοινωνίας,εισβάλουν στην χαζοχαρούμενη τελετή μας και μόνο με την πολιτική κοινωνική φύση τους,παραβιάζουν την ρουτίνα.
Αν στην αρχαιότητα ο outsider είναι φυσική, οντότητα,μια τερατογέννηση, σε μας γίνεται μια κοινωνική πολιτική τερατογέννηση,μια βιοπολιτική οντότητα που δεν χωράει στο νομικό και πολιτικό μας οικοδόμημα.
Ο λεγόμενος «παράνομος» μετανάστης.
Αυτός που δεν μπορούμε να κατατάξουμε ως μέλος της κοινωνίας ενώ είναι παρών.Και όπως οι αρχαίοι ότι δεν καταλαβαίνουμε το εξορίζουμε ως «τερατωδία»
Η εικαστική και πολιτική συγχρονία στην Πλ.Βικτωρίας είναι εντυπωσιακή.
Το βασιλόπουλο τα βάζει με τον Freak στο κέντρο της πλατείας ως αναπαράσταση ,και στην επιφάνεια της πλατείας οι σύγχρονοι Κενταυροι υφίστανται την επίθεση του συγχρονου βασιλόπουλου της «έννομης τάξης».
Οι μετανάστες στήνουν και ξεστήνουν σε χρόνο dt ,μια ολόκληρη αγορά,επιδεικνύοντας μια εντυπωσιακή «διάνοια σμήνους»,σε μια διαρκή διαμάχη με την αστυνομία.Η συλλογική ικανότητα που αναφαίνεται είναι εντυπωσιακή.Η συσκευασία,η τοποθέτηση,η χωροθέτηση,η πώληση των μικροαντικειμένων είναι επίτευγμα ταχύτητας ,αυτοοργάνωσης, συλλογικής ικανότητας.
Στην πολιτειολογία του A.Negri αναδεικνύεται και εξετάζεται η θετική συμβολή της κατηγορίας του «πτωχού» αλλά η πολιτική δημιουργική σημασία της «τερατογέννεσης»
Ο Negri διατυπώνει την θεωρία ότι ο παράνομος μετανάστης,ο οιοσδήποτε που ορίζει την ζωή του εκτός των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων,δεν εισβάλει στην κοινωνία ως στερούμενος αλλα ως θετικός παραγωγός ζωής,διάνοιας,γλώσσας,καινοφάνιας.Αν η στέρηση δημιουργεί δυσανεξία,ταυτόχρονα η καινοφανής ζωή που δημιουργείται απο το πλεόνασμα ζωτικότητας των μεταναστών «πτωχών» είναι δημιουργικότητα,επέκταση και πλούτος.
Κάτω από το άγαλμα του Θησέα,δημιουργείται καθημερινά μια νέα συλλογική δομή,με κανόνες,γλώσσες και ήθη που δεν χαρακτηρίζονται από στέρηση αλλά από πλούτο,διανοητικότητα ευρηματικότητα.
Στην πλατεία Βικτωρίας λοιπόν ο Κένταυρος ξαναζεί.
Τι οξύμωρο πεντακόσια μέτρα πιο πέρα,οι γνήσιοι απόγονοι του βασιλια Θησέα ,πλακώνονται στο ξύλο στο προαύλιο της Εμπορικής.
Οι Κενταυροι δημιουργούν καινοφανείς μορφές ζωής,και τα βασιλόπουλα της Αθήνας με τα ακόντια της Πασπ και της ΔΑΠ ,καταναλώνουν την ζωή.Λεπτομέρειες εδώ
Και επειδή το καινούργιο κερδίζει οι Κένταυροι μετανάστες, τα βιοπολιτικά τερατάκια θα κάνουν μια χαψιά τα χαζοχαρούμενα βασιλόπουλα.

Info:
A,Negri ,C.Casarino: In praise of the common 2008

6 comments:

ο δείμος του πολίτη said...

Πολύ ωραίο πέρασμα... Ό,τι είναι διαφορετικό, θεωρείται και τερατώδες. Έτσι, μας έμαθαν τα λογής μέσα παίδευσης (σχολειο, ΜΜΕ, κόμματα, εκκλησία κλπ). Μας διδάσκουν τόσα χρονια ότι το παν είναι η συλλογική εικόνα (στρατός, εκκλησία, σχολίο -μέχρι χθες με ποδιές-), ο κομφορμισμός. Ό,τι διαφέρει, ο,τι σπάει τη μονοτονία είναι φρικαλέο (ντύσιμο, εμφάνιση, μουσική κλπ). Καημένοι Κένταυροι.

Anonymous said...

Οι 'Κένταυροι' ήταν και το αλήστου
μνήμης μακρύ και βίαιο χέρι της
Ο.Ν.Ν.Ε.Δ. Τι σου είναι οι συνειρμοί...Γι'αυτό κι εγώ προτιμώ να συνδέω τους μετανάστες με νεραιδες,ξωτικά,νηρηιδες,δηλαδη
με εκείνο το Άγνωστο που θέλω να
γνωρίσω.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Left Liberal Synthesis said...

Δείμο
Οντως το μοναδικά διαφορετικό είναι "περίεργο",ιδίως στην κοινωνία μας που λειτουργεί με πολλά στερεότυπα.Υπάρχει βέβαια και το φαινομενικά διαφορετικό το καταναλωτικό,το επιτηδευμένο που ειναι και αυτό κονφορμισμός.
Χαιρετώ

Left Liberal Synthesis said...

Ανωνυμε
Ας πούμε η ιστολογική ποιητική άδεια,προσπάθησε να απενοχοποιήσει τους Κένταυρους απο τις υστερες νοηματοδοτήσεις.Εχεις προφανως δίκιο,αλλα δυστυχως ουτε στην Πλ.Βικτωρίας ουτε στην Ομονόνοια,στον Αγ.Παντελεήμωνα κλπ δεν υπάρχει άγαλμα με αερικά.
Εχεις βεβαια το προνόμιο να τα δημιουργήσεις νοητικά.

John 25aris said...

Μόλις σήμερα το πρόσεξα που πήρα σουβλάκια με μια φίλη μου και τα φάγαμε κάτω από το άγαλμα(τα καλαμάκια της Σοφίας στην Αντωνιάδου είναι όλα τα λεφτά, αν και λίγο ακριβά!)!

Με αφορμή αυτό θέλω να παραθέσω κάτι που το σκέφτομαι καιρό. Κάθε μέρα στη Βικτώρια και γύρω από αυτή (φτάνει μέχρι την ΑΣΟΕΕ) συμβαίνει το εξής:με αργό βήμα και ψαρωτικό μαγκιόρικο ύφος τρεις τέσσερις μπάτσοι σκάνε μύτη στην πλατεία. Δεν βιάζονται, πάνε αργά κοιτώντας το θέαμα γύρω τους. Με το που ο πρώτος μετανάστης-πλανόδιος τους δει πέφτει σύρμα και όλοι μαζεύουν την πραμάτεια τους και τρέχουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση! Οι μπάτσοι δεν επιχειρούν να συλλάβουν κανέναν, ούτε προβαίνουν σε κάποια πράξη βίας. Απλά σκάνε μύτη με ψαρωτιικό τρόπο και τρομάζουν τους μετανάστες. Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει που οφείλεται αυτή η σαδιστική συνήθεια:να τρομάζεις κάποιον που δεν έχει στον ήλιο μοίρα χωρίς πλάκα καλλυμένος με το μανδύα του κρατικού οργάνου;Γαμώ την κοινωνία μου!

Left Liberal Synthesis said...

John
Παντως πολύ εντυπωσιακό άγαλμα ε;;
Δεν υπάρχει παρόμοιο στην Αθήνα.
Η δε κατασταση κάτω από αυτό .Far West με καομπόυδες και ινδιάνους.