Tuesday, June 24, 2008

Οχι στην μυθολογία του "μαύρου χρήματος".Η πολιτικη εισφοροδιαφυγή δεν είναι μεγαλύτερη από την μετρήσιμη Παραοικονομία της Kreeka Vabarik.

Η επιρροή της εκκλησίας στην βαλκανική δημοκρατία Kreeka Vabarik είναι τρομερή.Ολοι οι πολίτες έχουν μεταβληθεί σε παπάδες ή καλόβολες προξενήτρες (τύπου Μαριάνας Τηλεφως)και έχουν πάρει το ηθικόμετρο μοιράζοντας βαθμούς καλοσύνης σε όλους τους πολτικούς.
Ο άμεμπτος προτεστάντης Σημίτης έγινε χοντροκομπιναδόρος και ο ΓΑΠ ψάχνει να περάσει το Πασόκ,από εντατικές εξετάσεις ηθικής μπας και δει άσπρη μέρα.
Γιώργο άσε τις καθάρσεις,και κάνε κανένα meeting πρώτα με τον Χριστοδουλάκη και μετά με μια τοπική οργάνωση και τότε θα καταλάβεις ότι δεν είναι θέμα ηθικής αλλά απλής πολύ απλής οικονομίας.
Η παραοικονομία στην βαλκανική Δημοκρατία μας είναι σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς περίπου 30%.
Επειδή το μέγεθος είναι στατιστικά σταθμισμένο,μπορούμε να το υπολογίζουμε με διάφορες αποκλήσεις σε διάφορους τομείς.Καλά η χοντρή δουλειά γίνεται με τις off shore,αλλά και στους άλλους τομείς δεν είναι μικρώτερη με πρωταθλητές την οικοδομή τον τουρισμό κλπ
Νομιμοποιούμαι να υπολογίσω
Αν η ΝΔ παίρνει νομότυπα, 33 εκ Ευρώ ,το Πασοκ 28 εκ Ευρώ ,και ο Συριζα 15 εκ Ευρώ ,τότε στα κόματα αυτά αντιστοίχως εισρέουν 10 εκ Ευρώ ,8,4 εκ Ευρώ ,4,5 εκ Ευρώ μέσω της γνωστής παραοικονομίας
Και επειδή μπορούν οι όροι αυτοί να ακούονται κάπως ας μιλήσουμε ανοικτά.
Εχει κανένας συμμετάσχει σε προεκλογική εκστρατία ;
Οποιος μου βρεί εταιρεία που νοικιάζει μικροφωνικές,τυπώνει αφίσσες ή εφημερίδες, φάχνει πανώ,νοικιάζει εκλογικά κέντρα, και δίνει αποδείξεις,τότε μπορώ να αποχωρήσω εντίμως από τα ιστολόγια.
Σύντροφοι η συμπύκνωση της εισφοροδιαφυγής όλων των μορφών γίνεται στις εκλογικές περίοδους.Και συμμετέχουν όλοι (εννοώ ΟΛΟΙ,στοιχεία διαθέσιμα......) ανενδιάστως.
Η φιλολογία μερί "μαύρου χρήματος" είναι λανθασμένη γιατί υπόρρητα προυποθέτει ότι σε μια γενικευμένη οικονομία εισφοροδιαφυγών απαιτούμε από τους πολτικούς να λειτουργήσουν ορθολογικά.
Ως left liberals ,δεν τα πάμε καθόλου καλά με τις "μαύρες αγορές".Τα πάμε πολύ καλά με τις ρυθμισμένες αγορές και έχουμε κατανόηση αλλά διαφωνούμε πλήρως με όσους ονειρεύονται συναλλαγές εκτός αγορών.
Εχουμε την καθόλου πρωτότυπη ιδέα να ρυθμισούμε άμεσα την Πολτική Αγορά.
-Σε προηγούμενη ανάρτηση υποστηρίξαμε την άμεση αποδοχή του Lobbbying ,ως νόμιμη διαφανή επιχειρηματική πρακτική, που να υπόκειται σε κανόνες.Το μοντέλο ΗΠΑ,δεν είναι άσχημο,αν και άνωνυμος μας υπέδειξε παρόμοιες νομότυπες πρακτικές στην Ν.Κορέα.Ας μου επιτραπεί η ακρότητα αν η Siemens τρελλάθηκε και θέλει να υποστηρίξει Πασοκ δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να την σταματήσουμε.Η μοναδική αντίσταση που έχουμε ως πολίτες είναι η διαφάνεια.Πρέπει να επιτρέψουμε την εταιρική χορηγεία σε κόμματα,μάλιστα και με φοροαπαλλαγή.
-Τα κόμματα να υιοθετήσουν αμέσως λογιστικά πρότυπα,και να ελέγχονται για παρόνομες λογιστικές πρακτικές,πλαστά ή ανύπαρκτα τιμολόγια,αδήλωτα ΦΠΑ κλπ Το ίδιο πρέπει να ισχύσει για όλες τις πολιτικές δραστηριότητες,που δεν εννοείται να λειτουργούν με άτυπη λογιστική ανοσία.
Η μείωση της αδήλωτης οικονομίας αυτομάτως θα μειώσει την αδήλωτη πολιτική υπόστηριξη.
Η συνεχής έγκληση για την πολιτική τάξη ,να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, ή αντίστροφη προβολή πολιτικών προτάσεων ως αυτονόητα "καθαρές" οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αγκαλιά του οξύτατου λαικισμού,που συνήθως έχει χρώμα μαύρο.
Η Siemens δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του Ιερώνυμου,άρα δεν έκανε τίποτα κακό.
Βρήκε ένα κρατικό μονοπώλιο,και μέτρησε (μωρέ διπλομέτρησε) και είδε ότι αυξάνοντας τεχνητά τις τιμές κατά 10 % ,και πληρώνοντας το ποσό αυτό στους εκάστοτε Τσουκάτους,θα έπαιρνε την δουλειά αποκλέιοντας τους ανταγωνιστές, με καλύτερους όρους από το να μείωνε αναγκαστικά τις τιμές λόγω ανταγωνισμού.Η ζημιά δεν είναι μόνο το 10 % ,αυτό έιναι το ελάχιστο,η ζημιά αφορά όλη την δυνητική μείωση των τιμών μέσω του ανταγωνισμού.
Η εκάστοτε Siemens θα κάνει συνεχώς αυτούς τους υπολογισμούς,και αν οι πολίτες θέλουν να πετύχουν κάτι,πρέπει να οργανώσουν έτσι την οικονομία έτσι ώστε ο υπολογισμός να μην βγαίνει .Εκεί ακριβώς είναι η αυτονομία της πολιτικής.Να ορίσει τους κανόνες καταλαβαίνοντας την οικονομία,όχι να αποδράσει μεγαλοπρεπώς στο μέλλον με όχημα την δακρύβρεχτη ηθική.
Οικονομίες και κοινωνίες χωρίς υπολογισμούς δεν γίνονται
Πολύ φοβάμαι όμως ότι η συζήτηση ξεστρατίζει ,στον συνήθη λαικισμό
ΝΔ και Πασοκ, συναγωνίζονται σε καλλιστεία ηθικής,ο Σύριζα λέει και ξελέι, το δε ΚΚΕ ξανακαταγγέλει τον καπιταλισμό.Ενδιαφέρουσα η θέση της ΦΙΣ,που όμως επικεντρώθηκε μονόπατα στην κρατική φύση του ΟΤΕ.

7 comments:

Elias said...

M. Olson ,A. Hirschman,Gambetta( οι top στην ανάλυση του εκλογικο-πολιτικού κύκλου χρηματοδοτήσεων σε ευρω[αικά κράτη) Camerer,σε επίπεδο Behavioral Game Theory, αναλύει την σχέση μίζας-δημοκρατίας, μέσα απο ultimatum game

Left Liberal Synthesis said...

@elias
Πάντα πρωτοπόρος στην βιβλιογραφία.
Το εκλαμβάνω με χαρά ως συμφωνία.
Ελπίζουμε να σε δούμε αύριο (sms στο κινητο σου)

cynical said...

καλημέρα LLS. Πάντα στις επάλξεις! Δεν πιστεύω να πιστεύεις ότι αν θεσμοθετηθεί η διαφάνεια θα πάψουν τα "μαύρα" στα κόμματα. Τα λαδώματα εκ μέρους κρατών και όχι μονο εκ μέρους εταιριών είναι κοινός τόπος και από κτίσεως κόσμου, διότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να πουλάει κανεις αεροπλάνα τρένα και βαπόρια. Είναι μόνο η Siemens? Οι φρεγάτες πώς αγοράστηκαν; Οι εξοπλισμοί ως τα τώρα; Θυμάσαι τη Λόκχηντ;

Στη Γερμανια ήταν(;) πάλι ενα "σκάνδαλο" με χρηματοδοτηση κόμματος; Δεν θυμαμαι καλα.

Left Liberal Synthesis said...

@cynical
Επειδή όταν απολαμβάνω τα αδεια πάρκα της Αθήνας και τους κρυφους ποδηλατόδρομους ,δεν μου αρέσει να φοράω το κοστούμι του "ελα μωρε δε γίνεται τίποτα" η τη στολή του "ολα θα τα λύσει η ανατροπή του καπιταλισμού",ψάχνω να βρω τι μπορεί να περιορίσει την διαφθορα.
Ναι η διαφάνεια την περιορίζει ,μέχρι αυτή να βρεί άλλους τρόπυς,και ένας LLS ,ξαναπροτείνει κάτι άλλο,και κάποια Cynical ,χασκογελάει με ύφος "τι μας λές ρε μεγάλε?"
Κατι σούργελα τύπου Nordic,δεν έχουν και πολύ μυαλό.Κάτι απλοικές ιδέες έχουν που απλώς τις βάζουν κάτω να δουλεύουν.Αυτά τα σούργελα έχουν επίσημη διαφθορά 20 φορές λειγώτερη.

cynical said...

Δε λέω, καλα να προσπαθούμε. Αλλά μερικά πράγματα είναι σύμφητα του συστήματος. Δε μου λες θα ειμασταν ευχαριστημένοι αν τρελλαινόταν η Siemens για παραδειγμα και τα εχωνε διαφανεστατα στο ΛΑΟΣ; Ποιος θα εβγαζε κυβερνηση τοτε ; Ο λαός ή η Siemens? Με διαφάνεια πάντα...

Left Liberal Synthesis said...

@cynical
Sorry ,αιώνια συμπαγή συστήματα με σύμφητα πράγματα,με παραπέμπουν σε θεολογίες,και δεν τα πάω τόσο καλά.
Ολα γίνονται άμα το ψάξουμε πριν την δευτέρα παρουσία,του αντισυστήματος.
Μωρέ μακάρι να έιχα την Siemens να τα χώνει και να τα ξεχώνει δημόσια ,και όλα θα ήταν πολύ καλύτερα.

Left Liberal Synthesis said...

@cynical
Sorry ,αιώνια συμπαγή συστήματα με σύμφητα πράγματα,με παραπέμπουν σε θεολογίες,και δεν τα πάω τόσο καλά.
Ολα γίνονται άμα το ψάξουμε πριν την δευτέρα παρουσία,του αντισυστήματος.
Μωρέ μακάρι να έιχα την Siemens να τα χώνει και να τα ξεχώνει δημόσια ,και όλα θα ήταν πολύ καλύτερα.